De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wie trekt er aan het kortste eind?

Een 24h-dienst in het ziekenhuis tijdens koninginnedag wordt onderling verloot onder 4 medische studenten. De eerlijkste manier van loten lijkt mij 4 namen in een zak te stoppen en er één uit te trekken. Echter, een vijfde (onafhankelijke) student komt al aanzetten met 4 rietjes, één afgeknipte en drie lange. De eerste student maakt een keuze en trekt meteen de korte.

Het lijkt logisch dat iedereen 25% kans heeft, maar mijn vraag is, heeft degene die als EERSTE moet trekken om de een of andere door-mij-onvoorziene-reden een grotere kans dan de rest, KORTOM: heeft de volgorde van trekken nog invloed op de kans? Hopelijk wel, dan zal de loting opnieuw plaatsvinden en heb ik nog kans op 'n vrije koninginnedag.

Alvast bedankt.

Anna
Student universiteit - woensdag 30 maart 2005

Antwoord

Helaas... je zult er aan moeten geloven.

P(eerste is de klos)=1/4
P(tweede is de klos)=3/4·1/3=1/4
P(derde is de klos)=3/4·2/3·1/2=1/4
P(vierde is de klos)=3/4·2/3·1/2=1/4

Dus er is weinig meer aan te doen...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 30 maart 2005
 Re: Wie trekt er aan het kortste eind? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3