De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Cijferend aftrekken

Bij het cijferend aftrekken met 1000 begrijp ik niet waarom het duizendtal 9 honderdtallen worden bij het omwisselen:
9 1010
1 0 0 0
- 6 2 3
-------
3 7 7

Ik heb telkens erboven geschreven wat ik 'onthoud'. Dat je 10 onthoud begrijp ik, maar waarom onthoud ik bij het inruilen van het duizendtal voor de hondertallen niet 10 honderdtallen, maar 9?

Heel hard bedankt als jullie me kunnen helpen!

Danny
1ste graad ASO-TSO-BSO - maandag 21 februari 2005

Antwoord

Bekijk het eens zo:
1000 = 900 + 100 , en dan:
1000 = 900 + 90 + 10
Jouw eerste rijtje moet dus eigenlijk luiden: 9 9 10
Van die 10 tientallen (= 100) heb je immers 1 tiental geleend...
Op dezelfde manier is
623 = 600 + 20 + 3
Zodat inderdaad:
(900 + 90 + 10) - (600 + 20 + 3) = (300 + 70 + 7)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 21 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3