De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vraagstuk herleiden naar vgl met 1 onbekende

Ik heb dit vraagstuk gekregen op toets en ben er nog steeds niet uit:

Een getal bestaat uit 2 cijfers waarvan de som 14 is. Verwisselen we de cijfers van plaats, dan vermindert het getal met 36. Wat is dit getal ?

Het moet een vgl zijn met 1 onbekende dus dacht ik aan x en 14-x, maar ik kom er maar niet.

Steven
1ste graad ASO-TSO-BSO - maandag 14 februari 2005

Antwoord

95 - 36 = 59

Het gaat het handigst met twee onbekenden!
Dat getal van twee cijfers kan je schrijven als 10a + b.
Dan is 10b + a = ...
En ook a + b = ...

Maar het kan ook met 1 onbekende (met dank aan Hans Blom):
- Neem x en 14-x.
- Dan is:
10*x +(14 - x)= 10*(14-x) + x + 36
9x + 14 = -9x + 176
x = 9 en (14 - x)=5

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 14 februari 2005
 Re: Vraagstuk herleiden naar vgl met 1 onbekende 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3