To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Limiet boogtangens

 Dit is een reactie op vraag 33261 
hallo,

ik zit nu net op dezelfde vraag te kijken in de cursus maar ik raak er totaal niet aan uit (linker- en rechterlimiet, tot daar aan toe, maar dan loop ik meteen vas). Is het mogelijk deze oef stap voor stap uit te werken ?

Thx

Bert
Student universiteit België - donderdag 27 januari 2005

Antwoord

Beste Bert,

Eigenlijk snappen we het probleem niet zo goed. Je zegt dat je de linker- en rechterlimiet nog kan volgen, maar normaal gezien stopt het daar ook vermits deze verschillend zijn.

Je begrijpt hoe we aan die twee limieten komen? Zoals Jadex al opmerkte is de teller altijd -2, de noemer zal 0 worden maar bij de LL aan de 'negatieve kant' en bij de RL aan de 'positieve kant'. Vermits er in de teller nog een minteken stond zal het teken wel omkeren.
Bij limieten nadert delen door 0 naar oneindig (als de teller verschillend is van 0), bij de LL geeft de breuk dus +\infty terwijl het bij de RL -\infty geeft.

Boogtangens hiervan nemen geeft respectievelijk \pi/2 en -\pi/2, zoals ook op de grafiek te zien was.

De ('algemene') limiet bestaat alleen als deze twee gelijk zijn aan elkaar, wat dus niet het geval is.

Als je het hier of in de cursus niet kan volgen laat je best zien waar precies het misloopt, want op deze manier lijkt het ons toch duidelijk.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 27 januari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics