Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Statistische maten

 Dit is een reactie op vraag 32222 
Als ik nu ergens zie staan dat het rekenkundig gemiddelde 15/20 is. Wat kan ik daar dan uit besluiten?

Idem voor modus... Wat moet ik met die gegevens aanvangen?


Sorry als ik op deze vooravond lastige vragen stel... maar het examen nadert

Vriendelijke groeten,
en beste wensen

Joke
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 7 januari 2005

Antwoord

Beste Joke,

Een rekenkundig gemiddelde van 15/20 is misschien onhandig om mee te rekenen. Als voorbeeld zal ik opnieuw leeftijden nemen in bvb het laatste middelbaar.
We beschouwen een klas in het 6e van 10 leerlingen.
17,17,18,18,18,18,18,18,19,20

Anders voorgesteld:
leeftijdaantal
17 3
18 5
19 1
20 1
tot:10


Rekendunig gemiddelde:
(3*17+5*18+1*19+1*20)/10 = 180/10 = 18
De gemiddelde leeftijd van de leerlingen is dus 18. Ik heb de leeftijden nu zo gekozen dat dit een beetje 'mooi' uitkomt, maar dit hoeft uiteraard niet per se zo te zijn.
Als er bvb maar 2 lln van 17 zijn en 6 van 18 dan is de gemiddelde leefijd 18.1 ipv 18.
Een eigenschap van dit rekenkundig gemiddelde is dat als je het aantal uitslagen vermenigvuldigt met dit gemiddelde dan krijg je ook de totale som van alle waarden.
Hier dus:
gem = 10*18 = 180 = de som van alle leeftijden.

Uit de tabel leidt je gemakkelijk af dat de modus 18 is, deze uitslag komt het meest voor. Stel je voor dat er evenveel 17- als 18-jarigen waren, dan was de modus zowel 17 als 18, dat kan. Verder heb je aan de modus niets, het is gewoonweg de meest voorkomende waarde.

mvg en beste wensen terug,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 7 januari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics