Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Van recursief in directe formule

 Dit is een reactie op vraag 31733 
Hallo,
DAnk je het is me gelukt: 1,5·3n-0,5
IK ben al heel wat verder nu, ik heb alleen nu nog een probleempje. Want ik heb nu een recursieve (differente) forumule: U(n)=5· U(n-1) + A(n)
dus U(n)=5· U(n-1) + 1,5·3n-0,5 met U(0)=1
Ik heb het op dezelfde manier geprobeerd als met de vorige, maar het lukte me niet. Moet ik nu wat anders doen of is hier geen directe formule voor (is er voor elke recursieve een directe formule?)? Dankje!

dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 27 december 2004

Antwoord

dag Dennis,

Je kunt niet alle recursieve formules omzetten in een directe, maar in veel gevallen kun je de volgende methode toepassen. Bekijk de algemene vorm:
U(n) - r·U(n-1) = f(n)
Hierin kan f(n) een bekende uitdrukking in n zijn, en r is een constante.
De oplossing voor U(n) bestaat dan uit een zogeheten homogeen deel en een particulier deel.
Het homogene deel is Uh = P·rn (P is een constante)
Je ziet eenvoudig in, dat deze formule in het linkerlid de waarde 0 oplevert.
Nu zoek je nog een particulier deel Up, die in het linkerlid ingevuld juist f(n) oplevert.
De algemene oplossing is dan Uh + Up
De waarde van P vind je door invullen van de randvoorwaarde, bijvoorbeeld de waarde van U(0).
Vraag is nu nog: hoe vind je Up?
Vuistregel hierbij is: zoek een uitdrukking in de vorm van f(n), met onbekende coëfficiënten, en vul deze in in de vergelijking. Gelijkstellen van alle gelijksoortige termen moet dan de waarden van de onbekende coëfficiënten opleveren.
In jouw geval is f(n) = 1.5·3n - 0.5
Dus kies Up = A·3n + B
Lukt dat verder?
succes!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 28 december 2004
 Re: Re: Van recursief in directe formule 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics