De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Praktische toepassing

Ik heb al veel oefeningen opgelost rond diff. vgl. en ik denk dat ik principe wel door heb. Maar wat ik me nu afvraag is: hoe vaak wordt dit in de praktijk gebruikt? Zijn er voorbeelden van bv.:lineaire 2de orde systemen die echt een praktisch nut hebben? Ik weet wel dat bijvoorbeeld een massa veer systeem en een RLC-keten praktische voorbeelen zijn, maar ik zou er graag ook nog andere kennen.
Kunnen jullie me hier verder mee helpen a.u.b.?

Alvast bedankt
den

Dennis
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 30 november 2004

Antwoord

Beste Dennis,
Ik ben meteoroloog van vorming en heb nogal wat met D.V's te maken gehad in een ver verleden(ben nu 70jaar...)
Een voorbeeld is de gaswet :pv=rt(1) drik * volume = gasconstant * temperatuur; Nu gaan we de evenwichtstoestand verstoren wat betekent dat we de differentiaal gaan nemen van beide leden der vgl(1).
Er komt nu pdv+vdp=rdten ,als we v eleimineren uit (1) komt er v=rt/p (2)en dit invullend krijgen we:
pdv+rt(dp/p) =rdt en deze vgl kan dan verder op allerlei wijzen behandeld worden.
Ook de vergelijking van het hydrostartisch evenwicht in de atmosfee dp=-rrgdz(3).Nus is het volume v=1/r=rt/p(zie2)Invullend in (3) hebben we dp=-((gp)/rt)dz.+Integreren tussen 2 drukniveu's p en p1en schrijvende (3) als
dp/p=-1/rt*gdz(g=9.81 m/sec^2) wordt dit na integratie van
beide leden :lnp/p1=(-1/rt)gz.+Dit zijn enkele toepassingen
Groeten van Hendrik

hl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 1 december 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics