De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Missionarisse en kanibalen

2 vrienden, jan en mieke ,komen elkaar na vele jaar tegen op straat. mieke: " jan hoe is het ermee? "
jan: "ik ben getrouwd en heb 3 kinderen."
mieke:" ah en hoe oud zijn ze?"
jan :"omdat ik altijd van raadsels heb gehouden zal ik het in de vorm van een raadsel uitleggen."

jan:"het product van hun leeftijden is 36 ."

na veel nadenken komt mieke de volgende dag naar jan en zegt: "jan ik twijfel nog kan je me geen tip geven?"
jan:" ja, de oudste eet graag snoep!!!"

burcin
1ste graad ASO-TSO-BSO - dinsdag 23 november 2004

Antwoord

1) Deze vraag heeft niks te zien met missionarissen en kannibalen.
2) Je vergeet een belangrijk element in de opgave. Jan zegt tegen Mieke: "en de som van hun leeftijden is gelijk aan dat huisnummer daar". Die som is dus voor Mieke gekend, maar niet voor ons.

De drietallen die als produkt 36 hebben zijn

(1,1,36) - som = 38
(1,2,18) - som = 21
(1,3,12) - som = 16
(1,4,9) - som = 14
(1,6,6) - som = 13
(2,2,9) - som = 13
(2,3,6) - som = 11
(3,3,4) - som = 10

Mieke kent de som, maar heeft aan die informatie niet genoeg. De bewuste som is dus 13, want dat is de enige die nog voor twijfel zorgt. De extra tip van Jan brengt duidelijkheid voor Mieke, voor jou nu ook?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 23 november 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3