De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Beschrijvende Statistiek

De relatie tussen het jaarinkomen x in Fl 1.000 en het vakantiebudget y in Fl 100 wordt geschat door
ý=-20+1.2x voor x2.5
1. Als Yen ß het inkomen resp. het vakantiebudget in guldens voorstellen,hoe luidt dan de regressielijn van ß op Y?
2.Hoeveel cent (gemiddeld)wordt van elke extra verdiende gulden aan vakantie besteed?
Antwoorden;
Y=-2000+0.121 12cent
Hoe worden ze berekend?
Alvast hartelijk bedankt
Riad

Riad
Student hbo - vrijdag 5 november 2004

Antwoord

Laten we maar even in euro's denken.......
1) Van belang is om de eenheden te wijzigen. In eerste instantie wordt de y in 100€ weer gegeven. Wanneer we de y in euro's weergeven komt daar in euro's gedacht 100 keer zoveel uit:
y"=-2000 + 120x. Maar die x is in 1000 euro's dat betekent op 1000 euro inkomen een uitgave van 120 euro aan vakantie.
Op 1 euro inkomen betekent dat een uitgave van 0,12 euro aan vakantie. Dus als we de x in euro's gaan uitdrukken moet de coëficiënt vervolgens 0,12 worden. Dus:
y"=-2000 + 0,12x" (met y" en x" beide in euro's) ofwel b=-2000 + 0,12·Y
2) Als je 1) nu hebt is dit niet zo moelijk meer. Van elke euro in Y wordt 0,12 euro in de vakantieuitgaven gestopt.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 5 november 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics