Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Chi-kwadraat toets

Hallo,
Ik heb een onderzoek gedaan naar de betrokkenheid onder eerstejaarsstudenten op het gebied van kunst en cultuur. Deze gegevens heb ik uitgewerkt in het statistisch programma SPSS.

Mijn docent wil van alle vragen een chi-kwadraat toetsing zien. Ik weet hoe ik het in SPSS kan berekenen, maar ik heb als het getal zie nog steeds geen idee wat het betekent.

Mijn nulhypothese is:
Er is geen verschil tussen het geslacht en de mate van naamsbekendheid van de CAST.(ik doe een project voor deze organisatie)

En dit is de tabel die het programma geeft:
Chi-Square Tests
Value df Asymp. Sig. (2-sided)
Pearson Chi-Square 2,262 2 ,323
Likelihood Ratio 2,288 2 ,319
Linear-by-Linear Association 1,001 1 ,317
N of Valid Cases 80
Kun je me alsjeblieft vertellen wat ik met deze info moet. Ik heb overal gezocht, ik kom er echt niet uit.

Alvast bedankt.

Groetjes een wanhopige HBO student

Lydia
Student hbo - woensdag 13 oktober 2004

Antwoord

Eigenlijk hoef je alleen de getallen bij de regel waar staat Pearson Chi-Square te bekijken. De andere twee regels bevatten twee variaties op de chi-kwadraat toets.
De waarde 2,262 is de berekende chi-kwadraat waarde. De waarde df (in jouw geval 2) geeft het aantal vrijheidsgraden (degrees of freedom) bij de uitgevoerde toets weer. Het belangrijkst is de overschrijdingskans die is af te lezen in de kolom Asymp. Sig. In dit voorbeeld is die overschrijdingskans 0,323, dus 32,3% en dat is groter dan 5%, zodat we de nulhypothese moeten handhaven.
Die 5% is de onbetrouwbaarheid \alpha bij deze toets. De nulhypothese is altijd dat er geen verband bestaat tussen de twee kenmerken. Die hypothese wordt door de toets dus bevestigd.

De beslisregel bij chi-kwadraat toetsen met SPSS luidt:
Overschrijdingskans ≤ \alpha \to H0 verwerpen \to er is verband.
Overschrijdingskans > \alpha \to H0 handhaven \to er is geen verband.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 14 oktober 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics