De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Van hellingshoek naar hellingspercentage

Hallo,
Ik wil graag de formule hebben van hoe ik dat kan berekenen. Ik dat zoiets als de tangens op de hoek loslaten en dan maal 100%? Kun je alleen een hellingspercentage berekenen bij een rechthoekige driehoek?

Arlene
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 30 augustus 2004

Antwoord

Het hellingsgetal is de tangens van de hoek die een lijn maakt met het postitieve deel van de x-as. Deze hoek noemen we ook wel hellingshoek

Met $\alpha$:hellingshoek dan geldt:

tan $\alpha$ = hellingsgetal

Het hellingspercentage is 100%×hellingsgetal, zoals jezelf al had vastgesteld.

Stel je hebt een helling van 10%, dan is het hellingsgetal 0,10 en kan je de hellingshoek vinden met:

tan $\alpha$ = 0,10
$\alpha\approx$5,7°

Stel je hebt een helling van 4°. Dat is het hellingsgetal=tan 4°$\approx$0,070. Het hellingspercentage is dan ongeveer 7%

Meer moet het niet zijn.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 30 augustus 2004
Re: Van hellingshoek naar hellingspercentage



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3