De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe bepaal ik de varianties tbv een veiligheidsvoorraad?

T.b.v. een scriptie ben ik een onderdelenmagazijn aan het onderzoeken. T.b.v. dit magazijn wil ik oa de veiligheidsvrd bepalen dmv formule: VV=k*Ö(L*(Sd)2 + D2*(Sl)2). Hierbij is k de veiligheidsfactor L=gemiddelde levertijd v.d. toeleverancier, D=gemddelde vraag, Sd=variantie in de levertijd en Sl-variantie in de vraag.
Vraag: welke parameters heb ik nu nodig om de variantie in de levertijd te bepalen (Sd) en welke parameters de variantie in de vraag (Sl). Alvast bedankt voor uw reactie!
grt, Arthur

Arthur
Student hbo - maandag 14 juni 2004

Antwoord

Hallo, Arthur.
Het bepalen van de variantie in de levertijd en de variantie in de vraag is in feite natte-vinger-werk.
Je moet een prognose maken van de mate waarin de levertijd (cq de vraag) in de nabije toekomst zullen variëren.
Daarbij kunnen heel veel factoren een rol spelen, die zult u allemaal moeten analyseren.
Ook een historische analyse kan van nut zijn, maar vooral om na te gaan welke factoren de variantie bepaald hebben.
Het is dus beslist niet voldoende als u de variantie die in het verleden opgetreden is alleen maar cijfermatig berekent zonder nadere analyse.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 17 juni 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3