De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bereking benodigde omvang en max afwijking

Hallo,

Ik heb meerdere topics gelezen over soortgelijke onderwerpen maar ik kom er toch niet geheel uit. Vandaar dat ik mijn atwoord op deze manier probeer te verkrijgen.
Ik weet dat dit soort vragen de reveu vaak passeren, maar ik hoop toch dat iemand de tijd wilt nemen om het een en ander te verklaren.


Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik bezig geweest met een klanttevredenheidsonderzoek op een groot evenement. De 6 daagse van amsterdam. Ik heb enqeutes afgenomen tijdens het evenemnt op 3 verschillende dagen. Het bleek nog moeilijk om mensen mijn enquete in te laten vullen, doordat ze hier simpelweg geen zin in hadden tijdens het evenemnt. Ondanks datik mijn enquete al zeer beknopt heb gehouden (1 a4) en mijn vragen waren in te vullen volgens de vijfpunts Likert schaal.

De tevredenheid van 2 verschillende groepen moest in kaart worden gebracht. De 'normale' bezoekers en de VIP bezoekers. Per dag zijn er gemiddeld 1800 'normale'bezoekers geweest, wat de totale populatie op 11000 brengt. Het aantal VIP bezoekers was zeer gevarieerd. In totaal zijn er zo'n 1000 VIP gasten geweest.

Nu heb ik van de normale bezoekers 130 enquetes terug gehad waarvan 95 bruikbaar. Door de VIP gasten heb ik er 125 in kunnen laten vullen, en hiervan waren er 100 bruikbaar. Door mijn afstudeerbegeider en vrienden van het VU is mij verteld dat op HBO niveua een omvang van 100 personen voldoende moest zijn.

Maar als ik nu achteraf de maximale afwijking bereken met een betrouwbaarheid van 95% dan kom ik uit op een te hoog getal.

Vraag 1a: Kan iemand mij vertellen hoe ik in dit geval mijn gegevens op een verantwoorde manier kan presenteren?
Ik weet niet of zeker of de omvang te klein is geweest, maar mocht dit het geval zijn, hoe moet je dan je gegevens van je onderzoek presenteren zonder dat hier een negariefe beoordeling uit voort zal komen?

vraag1b: Hoe groot had het afgenomen aantal enquetes moeten zijn als ik een maximale afwijking van 5% had willen aanhouden? Ik heb getracht dit te bereken maar dit is tot dusver niet gelukt.

Ik hoop dat iemand mij spoedig kan helpen.. JaDeX?

Alvast bedankt!

Roy
Student hbo - dinsdag 17 februari 2004

Antwoord

Er was eens een spreekwoord: van een dubbeltje kun je geen kwartje maken.

maw je respons is ietwat aan de geringe kant. Daarnaast is je respons niet representatief wat betreft soort bezoeker. Dat betekent dat de nauwkeurigheid van je percentage uitspraken niet zo best zal zijn. Dat kun je narekenen daar is ook een formule voor in de faqs te vinden:
onnauwkeurigheid = z·Ö{p.(1-p)/n}
Als je alleen een uitspraak doet over de Vips dan is n=100, in het ongunstigste geval is die p=0,5 (of 50%) en die z waarde (bv 1,96) komt uit je betrouwbaarheid. In dat geval zal je een kleine 10% onnauwkerigheid voor je schattingen vinden (10% naar links en 10% naar rechts).
Dat is niet zo goed maar ook geen grote ramp.

Wanneer je uitspraken doet over alle bezoekers samen dan is die n=195 en ziet het er allemaal iets beter uit. Je moet dan wel bedenken dat de steekproef niet representatief is.
Een grote ramp zal dat overigens naar mijn inschatting niet zijn maar je moet zelf maar even nagaan of je daar voor wil corrigeren.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 18 februari 2004
 Re: Bereking benodigde omvang en max afwijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3