De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Verschil - productprobleem

Stel het verschil van twee getallen is 3 en hun product is 28. Hoe bereken ik deze twee getallen.
a-b=3 en a·b=28
De uitkomst moet zijn a=7 en b=4 want:
7-4=3 en 7·4=28
Als je dit probleem wiskundig oplost ontstaat echter het volgende:
a=3+b dus
(3+b)·b=28
b²+3b-28=0
toepassen abc formule levert echter het getal 4 en het getal -7 op
Wat doe ik fout?

Arno
Student hbo - dinsdag 20 januari 2004

Antwoord

Je doet niks fout... op de laatste conclusie na!
Je hebt gevonden b=-7 of b=4, maar wat is dan a?
Als b=-7 dan is a=-4 (klopt! controleer maar)
Als b=4 dan is a=7 (klopt ook!)
Je vindt dus twee antwoorden van twee getallenparen (een a en een b).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 20 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3