Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Produktreeks

bij de definitie van produktreeks in mijn cursus staat;

Beschouw 2 reeksen å(van n=0 tot ¥)a_n en å(van n=0 tot ¥)b_n
We associëren daar mee een nieuwe reeks å(van n=0 tot ¥)c_n, waarbij c_n = å(van k=0 tot n)a_k b_(n-k)

en een paar pagina's verder stond dan dat
å(van n=0 tot ¥)a_n * å(van n=0 tot ¥)b_n = å(van n=0 tot ¥)c_n

het is het gebruik van indices dat ik hier niet goed snap, waarom is het in de eerste defintie ineens met k?? en waar komt die k dan vandaan?

dank je

Lynn

Lynn A
Student universiteit België - maandag 19 januari 2004

Antwoord

Dag Lynn...

De productreeks wordt gewoon op die manier gedefinieerd:
c0=a0b0 want als n=0 en 0kn dan kan k alleen nul zijn.

c1=a0b1+a1b0 want als n=1 en 0kn dan kan k alleen nul of één zijn.

c2=a0b2+a1b1+a2b0

Enzovoort.

Wat dan die eigenschap betreft: daar staat eigenlijk
(a0+a1+a2+...)*(b0+b1+b2+...)
=a0b0 + a0b1+a1b0 + a0b2+a1b1+a2b0
=c0+c1+c2+...

(je moet wel letten op convergentie-eigenschappen, dus dit is nog geen bewijs voor die eigenschap, maar het zou je wel moeten doen inzien dat het eigenlijk heel logisch is)

Een oefening daarop: kies eens als a-reeks 1,1/2,1/4,1/8,1/16,1/32,... en als b-reeks juist hetzelfde. Bereken dan volgens de definitie de eerste termen van de c-reeks (dus c0=1*1; c1=1* 1/2 + 1/2 *1;... en overtuig jezelf dat het product van de a-reekssom met de b-reekssom, de c-reekssom is.

Groeten,

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 19 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics