De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Winst berekenen

Hallo, ik heb een oefening waarvan ik niet goed weet hoe ik't moet oplossen..misschien kunnen jullie helpen?

Een bedrijf produceert een bepaald produkt aan een kostprijs van 100 euro per stuk. De vraag V(p) naar dit produkt (in stuks per dag) in functie van de verkoopprijs p is gegeven door

V(p) = 1 000 000/(p + 110)2

(a) Aan welke prijs moet het bedrijf dit produkt verkopen om een maximale winst te realiseren? Hoeveel bedraagt de maximale winst per dag? Hoeveel stuks zullen bij maximale winst per dag verkocht worden?

(b) Aan welke prijs moet het bedrijf dit produkt verkopen om maximale inkomsten aan de verkoop van dit produkt over te houden? Hoeveel bedragen de maximale daginkomsten? Hoeveel stuks zullen bij maximale inkomsten per dag verkocht worden en hoeveel winst wordt er dan gemaakt?

Bedankt!

kennet
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 8 januari 2004

Antwoord

De opbrengstfunctie (omzet) bedraagt vraag×prijs =
1. De winstfunctie is dan vervolgens vraag×(prijs-100)=
1000000/(p+110)2·(p-100) = 1000000(p-100)/(p+110)2
Maximum berekenen door de afgeleide te berekenen en nul te stellen etc. (volgens mij als p=310)
Hieruit kun je dan eenvoudig de winst en V berekenen.
2. Iets soortgelijks maar nu met de opbrengst, dat is vraag×prijs=
1000000/(p+110)2·p = 1000000p/(p+110)2 etc.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3