De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoeveel pincodes kan je maken met vier cijfers?

Hallo ik ben pas begonnen met kansberekening en bij het tellen van mogelijke pincodes begrijp ik iets (nog) niet.

Ik weet een code mag niet beginnen met 0. Heb ik op plaats 1 nu 10 (wat wordt gezegd) of 9 opties?

Maar goed dan kom ik op 9·10·10·10.
En als ik redeneer (fout of goed?) 10·10·10·10 en de nul op plaats 1 die mag niet mee doen is 10.000 min 1 is 9.999 codes. Hoe zit dat nu? Ik doe zelfstudie en heb dus geen docent om te raadplegen.

Alvast bedankt

Heredi
Iets anders - zaterdag 20 december 2003

Antwoord

Als je 10·10·10·10 doet dan heb je alle mogelijke pincodes, dat wil zeggen van 0000 t/m 9999. Dat zijn er dus 10.000.

Als je niet met een 0 mag beginnen heb je voor het eerste cijfer de keus uit 9 cijfers voor de rest steeds de keus uit 10. Dus in totaal 9·10·10·10=9000 verschillende mogelijkheden.

Hoeveel codes beginnen er met een 0?
Voor het eerste cijfer heb je keus uit 1 mogelijkheid, voor de rest steeds 10 mogelijkheden, dus 1·10·10·10=1000

Zoals je ziet: 9000+1000=10.000, dus het klopt precies!

Zie 1. Inleiding telproblemen voor meer informatie, meer telproblemen met antwoorden en meer...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 20 december 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3