Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vrijheidsgraden

Hey,

Bij het berekenen van een chi-kwadraat moet ik rekening houden met de vrijheidsgraden, waarbij
V = k (het aantal mogelijke uitkomsten) - s (het aantal geschatte parameters) - 1.
Ik begrijp niet goed wat met bedoeld met "het aantal geschatte parameters".

Groeten,

Jean
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 18 december 2003

Antwoord

Het aantal geschatte parameters is het aantal niet opgegeven parameters die je toch nodig hebt om een verdeling te beschrijven.
Laat ik het voorbeeld van een normale verdeling erbij nemen.
Wanneer ik wil toetsen of een bepaalde trekking (frequentieverdeling) afkomstig kan zijn uit een normale verdeling met m=44 en s=2 dan zij de parameters m en s OPGEGEVEN waarden. Deze opgegeven parameters kosten mij geen extra vrijheidsgraden. In dit geval is de s=0.
Wil je echter toetsen of een bepaalde trekking (frequentieverdeling) uberhaupt uit een normale verdeling afkomstig kan zijn dan moet je voor de berekening met die normale verdeling wel een gemiddelde en een standaarddeviatie gebruiken. Omdat je deze waarden niet kent (ze zijn niet opgegeven) schat je ze beide uit de trekking. Nu heb je twee geschatte parameters, de s is dan 2.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 18 december 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics