De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Binair/Ternair

Een bron genereert een lange datarij met kansen p[1]=1/55, p[2]=2/55, ... , p[10]=10/55.

Je kunt een binair kanaal huren voor 1 cent per transmissie of een ternair kanaal voor 1,585 cent per transmissie. Welk kanaal neem je en waarom?

Simone
Student universiteit - maandag 15 december 2003

Antwoord

In eerste instantie had ik de volgende redenering (ik ben niet bekend met deze materie, en niet op de hoogte van de praktijksituatie)
---
Ik neem aan dat je bekend bent met binaire en ternaire getalnotatie.
Bij de binaire notatie heb je voor bijvoorbeeld voor het getal 5 (101) drie transmissies nodig.
Bij de ternaire notatie heb je voor het getal 5 (12) maar twee transmissies nodig.
Je kunt nu de verwachtingswaarde berekenen van het aantal transmissies per serie van bijvoorbeeld 55 data.
Je kunt dan stellen dat je 1 keer het getal 1 hebt, 2 keer het getal 2, enz.
Het verwachte aantal transmissies voor het binaire geval is dan:
1·1+2·2+3·2+4·3+5·3+6·3+7·3+8·4+9·4+10·4
---
Deze aanpak is niet correct, zoals uit onderstaande reactie blijkt.
Bij deze reactie staat een beter antwoord van collega Iris.
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 15 december 2003
 Re: Binair/Ternair 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3