De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

RSA

Om een RSA vercijferd bericht te ontcijferen moet je de berekening yd (mod m) uitvoeren. Omdat ik met de grote getallen y=14407, d=15823 en m=32651 zit moet ik dit in stapjes doen. Ik heb een mooie tabel gemaakt:
a	            a (mod 32651)
144071 14407
144072 31893
144074 19497
144078 10067
1440716 28436
1440732 4081
1440764 2551
14407128 10052
14407256 20510
...en nog verder...
Maar nu weet ik niet welke getallen ik wél en welke getallen ik níet moet gebruiken bij het verder rekenen en oplossen van het vercijferde bericht. Ik weet wel dat je ze niet allemaal moet gebruiken, want toen ik dat deed klopte mijn antwoord niet. Kunnen jullie me verder helpen?

Saar
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 december 2003

Antwoord

Beste Saar,

Je moet natuurlijk zorgen dat de som van de exponenten gelijk is aan d. Daarvoor helpt het als je d schrijft als binair getal.

Om even een eenvoudiger voorbeeld te nemen: stel we moeten 1440710 mod m bepalen.

10 = 1010 oftewel 23 + 21 = 8 + 2.

Dus

1440710 mod m
= 144078 · 144072 mod m
= 10067 · 31893 mod m
= 9548

Succes ermee.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 13 december 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3