De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in priemfactoren

Geef de ontbinding in priemfactoren van 275184.
Je dient de exponenten in te geven van de opeenvolgende priemgetallen (tot 13)

Derrik
1ste graad ASO-TSO-BSO - vrijdag 17 oktober 2003

Antwoord

Hallo Derrik,

Een getal op het zicht ontbinden in priemfactoren is meestal niet zo eenvoudig, maar met goed gekozen voorbeelden is het wel doenbaar.

Hoe moet je zoïets aanpakken? Wel, je gaat gewoon de priemfactoren af van klein naar groot (2,3,5,7,11,...) en je deelt ze weg.

Een voorbeeld (een ander dan de opgave, maar ik wil je het plezier van de uitwerking niet ontnemen ;-)
vb: 12936
12936 = 2
6468 = 2
3234 = 2
1617 = 3
539 = 7
77 = 7
11 = 11
1
Dus 12936 = 23 · 3 · 72 · 11 (dat haal je uit de rechterkolom)

Op dezelfde manier kan je 275184 ontbinden, en inderdaad zijn alle priemfactoren maximaal 13.

Groeten,
Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 17 oktober 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3