De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Inverse formule (affine cipher) y=ax+b(mod26)

bij de affine cipher methode codeer je met
y = ax + b mod 26

om te decoderen zoek ik de inverse formule, maar ik kom niet verder dan dit:

y = ax +b
y – b = ax
a^-1 (y – b) = x

kunt u mij verder helpen?

alvast bedankt
neeltje

neeltj
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 18 september 2003

Antwoord

Hoi,

Dit klopt. Je moet nu enkel a-1 berekenen mod 26. Aangezien 26=2.13 zullen alle waarden van a die door 2 of 13 deelbaar zijn geen inverse hebben (a.a-1+26k=1; gemene delers van a en 26, groter dan 1 zouden dus ook delers van 1 zijn en dat kan niet). Enkel volgende sets van {a,a-1} zijn dus mogelijk: {1}, {3,9}, {5,21}, {7,15}, {11,19}, {17,23}, {25} (Bemerk dat er 2.13.(1-1/2).(1-1/13)=12 getallen zijn kleiner en onderling ondeelbaar met 26. Enkel deze getallen zijn inverteerbaar).

Voor a=17 is a-1=23 en x=23(y-b) (mod 26).

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 18 september 2003
 Re: Inverse formule (affine cipher) y=ax+b(mod26) 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3