|
|
\require{AMSmath}
Het oplossen van twee vergelijkingen
√x=2x-1 x3+1=x2+x
Gilles
1ste graad ASO-TSO-BSO - dinsdag 19 augustus 2003
Antwoord
Beste Gilles, √x=2x - 1 Het lastige is hier die wortel, om van een wortel af te komen kun je beide kanten kwadrateren: (√x)2=(2x-1)2 x=(2x-1)(2x-1) x=4x2-4x+1 0=4x2-5x+1 Nu de 'ABC-formule' toepassen en je vindt: x = 1 of x = 1/4 Merk echter op omdat we een wortel gekwadrateerd hebben, we altijd beide antwoorden moeten controleren: √1=2·1-1 1=2-1 1=1 klopt
√1/4=2·1/4-1 1/2=1/2-1 1/2=-1/2 KLOPT NIET
Dus alleen x=1
Dan nu de tweede. deze zou eventueel met de methode van Cardano op te lossen zijn, maar misschien zie je al snel dat x=1 een correct antwoord geeft. Je weet dan ook dat een factor in deze vergelijking x-1 moet zijn, ofwel dat we de gehele vergelijking hierdoor kunnen delen: x3+1=x2+x x3-x2-x+1=0 (x-1)(x2-1)=0 x-1=0 of x2-1=0 x=1 of x= -1.
Succes ermee.

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 19 augustus 2003
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2025 WisFaq - versie 3
|