De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Telprobleem een klas met leerlingen

Je hebt een klas met 8 leerlingen en ze nemen op tien verschillende plaatsten plaats, heoveel mogelijke combianties zijn er.
In mij handboek staat 18144000, komt dit mss van er "zouden" tien mensen kunnen plaats nemen, maar da gebeurt niet, en vrije plaatsen zijn vrije plaatsen, dus dat zijn geen verschillende combinaties, dus iets met 2
inederdaad 10 !/ 2!, is ditr altijd zo, want faculteit al zeker, bij elementen die maar 1 keer terug mogen komen is het bij mijn weten al altijd zo geweest.
Dus als er 9 leerlingen waren dan was het 10!/1!, en bij 10 hetzelfde omdat geen leerling nu de plaast inneemt van een 'fictieve leerling' klopt dit zowat?
Dank je,
Ruben

Ruben
2de graad ASO - maandag 19 mei 2003

Antwoord

Hallo Ruben,

De eerste leerling kan uit 10 plaatsen kiezen.
De tweede leerling kan dan nog uit 9 plaatsen kiezen.
....
...
De achtste leerling kan nog uit 3 plaatsen kiezen.
Totaal aantal mogelijkheden = 10*9*8*7*6*5*4*3 = 1814400

Met de rekenmachine kun je hiervoor de permutatie toets gebruiken 10 nPr 8 =1814400.
Of met de faculteitstoets 10!/(10-8)! = 10!/2! =1814400
Je hebt dus wel de goede regelmaat gevonden.

wl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 19 mei 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3