Zeer duidelijk maar hoe kom je precies aan -3, euclidische deling of ...Hendrik
19-1-2025
Begin met\frac{-3x+a}{x+3}Wat ik zelf vaak doe is dit: -3x=-3(x+3-3)=-3(x+3)+9, dus wordt de breuk gelijk aan\frac{-3(x+3)+9+a}{x+3}=-3+\frac{9+a}{x+3}Dit kan je ook met behulp van euclidische deling vinden.
Alternatief: de -3x in de teller en de x in de noemer vertellen mij dat y=-3 de horizontale asymptoot is. Dan probeer ik f(x) te schrijven als -3+g(x), maar dan
krijg jeg(x)=f(x)+3=\frac{-3x+a}{x+3}+3\frac{x+3}{x+3}=\frac{-3x+a+3x+9}{x+3}met hetzelfde resultaat.
kphart
19-1-2025
#98466 - Functies en grafieken - 3de graad ASO