WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op dinsdag 26 september 2023

Waterverlies bij producten

Ontvangen via de e-mail:


Ik hoop dat u me kunt helpen. Ik werk in een voedselproductiebedrijf en naast andere producten produceren we gecoate gekookte producten (nuggets, burgers). Een typisch proces is coaten (paneren), bakken, bakken en invriezen.

Om de rendement te berekenen, nemen we de productgewichten in verschillende fasen en sturen we de producten naar een laboratorium om de vet / vocht na het coaten en na het frituren te analyseren, aangezien er waterverlies is en olie uit de friteuse wordt opgepikt.

De waarde die voor ons belangrijk is, is het Gaar/vries verlies, maar om dit te weten, moeten we de olieabsorptie begrijpen.

Bijgevoegd stuur ik een spreadsheet waarop je de waarden van de labanalyses twee keer kunt zien voor 2 verschillende producten (voor en na het frituren) en het gemiddelde gewicht van 2 producten (voor en na het frituren). Tot zover goed, mijn vraag is wat de beste manier is om het vochtverlies tijdens het hele proces te berekenen, klopt mijn berekening?

Heel erg bedankt, uw hulp wordt gewaardeerd. Neem voor eventuele vervolgvragen gerust contact met mij op.

Kind Regards, Met vriendelijke groet,

Rui-Paulo Cunha
25-5-2021

Antwoord

Hallo Rui,

Het is me niet duidelijk wat je precies wilt weten, daardoor kan ik niet beoordelen wat de betekenis is van de berekeningen in het excelblad.

Je heeft aan dat je een rendement wilt berekenen. Maar waarvan wil je het rendement weten? En hoe is het rendement voor die situatie gedefinieerd?
Wat versta je onder gaar/vries-verlies? Verlies van wat, ten opzichte van wat?

Kortom, maak goed duidelijk wat het proces precies is en vooral: wat de vraag precies is wellicht kunnen we je dan verder helpen.

GHvD
28-5-2021


© 2001-2023 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#92281 - Statistiek - Iets anders