WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op dinsdag 19 maart 2024

Het algemene is toch bijzonder

Hallo,
Kunnen en kennen wij eindelijk vermenigvuldigen en delen, komt er iemand op het idee dat het met logoritme makkelijker gaat. Dus eerst tafels maken, liefst met verschillend grondtal met pen en papier en dan lekker opzoeken. Hoe komt iemand op zo een idee en waarom vinden we dat nu normaal?
Groet

Lex
17-3-2021

Antwoord

Het zou te uitvoerig worden om hier het grote nut van logaritmen volledig te bespreken. Logaritme helpt om metingen met zowel kleine als heel grote waarden in een model (grafiek) te stoppen en daarmee te rekenen.

De logaritme is waarschijnlijk reeds bedacht in 1614 door de Schotse burchtheer John Napier dit om berekeningen te vereenvoudigen: vermenigvuldigingen worden omgezet in optellingen, machten worden omgezet in vermenigvuldigingen. Bedenk dat er destijds nog geen rekenmachines waren. Ook de voorloper van de rekenmachine, de rekenlineaal werkte met een logaritmische schaal. Ruim 40 jaar geleden stond zo'n rekenlineaal voor alle leerlingen van HAVO en VWO op de boekenlijst.

q91751img1.gif

Logaritmische schalen worden in de praktijk ook nog steeds gebruikt. Bijvoorbeeld de schaal van Richter (aardbevingen), de geluidssterkte in DB, de zuurgraad PH in de scheikunde zijn de 3 van de meest bekende.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
17-3-2021


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#91751 - Geschiedenis - Iets anders