WisFaq!

geprint op zondag 15 september 2019

Re: Re: Kwadrateren van negatieve getallen

Bedankt voor je antwoord maar ik doelde eigenlijk op de derde rol van het min teken als onderdeel van een negatief getal.

Bij een variabele zoals a zijn er inderdaad alleen de context van binaire bewerking en unaire bewerking en is er geen twijfel -a2=-(a2), je uitleg is daarvoor duidelijk.

Echter bij een bewerking op een getal zoals -8 snap ik niet dat dit als unaire min bewerking op 8 en dus -(8) moet worden gelezen i.p.v. het getal '-8'. De uitleg omdat 0 − 82=-64 helpt me niet voor want 0 + -82 = ...

Maar nu ik begrijp dat het een afspraak is geschreven-negatieve getalen bij machtsverheffen als positief getal met een unaire min bewerking te lezen voordat de tekenvolgorde wordt toegepast zodat -82 = -(8)2 = -(82) = -64.

Bedankt.

Jaco
15-1-2018


Antwoord

Beste Jaco,

Je kan inderdaad een onderscheid maken tussen de unaire bewerking '-a' en een toestandsteken van een getal dat je in het negatieve geval ook met een '-' noteert. Het wordt natuurlijk verwarrend als je dan hetzelfde symbool gebruikt en in het ene geval de volgorde van bewerkingen wil volgen, terwijl je in het andere geval wil dat het teken 'bij het getal hoort'. Het zou in dat geval beter zijn om voor het toestandsteken een ander symbool te gebruiken, iets dat je heel af en toe ook wel ziet opduiken.

mvg,
Tom

td
16-1-2018


© 2001-2019 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#85525 - Rekenen - Ouder