WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Re: Re: Batterijen nodig

Bedankt voor de snelle reactie. De vraagstelling is enigszins discutabel (ben je echt verplicht om vijf maal te trekken), maar ik begrijp het.

Erik R
11-1-2018

Antwoord

Hallo Erik,

Ja, de vraagstelling geeft aan dat er vijf keer is getrokken, dan is het ook de bedoeling dat deze beperking bij de uitwerking wordt meegenomen. Het is immers niet de bedoeling dat je een andere vraag beantwoordt dan is gesteld, ook al zou je die andere vraag logischer vinden.

Zeker bij kansrekenen komt het vaker voor dat je een vraag zeer letterlijk moet lezen, waarbij de betekenis iets anders kan zijn dan in ons gewone dagelijkse spraakgebruik. Bijvoorbeeld: iemand vraagt of je bij een gokspel wel eens 5 euro hebt gewonnen. Stel dat je ooit één keer 10 euro hebt gewonnen. Met dagelijks spraakgebruik zou je bevestigend kunnen antwoorden: "Zeker heb ik wel eens 5 euro gewonnen (zelfs meer dan dat)." Maar in de wiskunde moet het antwoord ontkennend zijn: 5 euro is niet 10 euro. De vraag wordt geïnterpreteerd als 'Heb je wel eens minstens 5 euro gewonnen?'. Als dit de bedoeling is, dan moet de vraag ook zo worden gesteld.

Met name bij voorwaardelijke kansen komt dit erg nauw: de vraagstelling moet helder zijn, en de berekening moet weer aansluiten bij de vraag. Anders leiden statistische onderzoeken tot een warboel van resultaten die op meerdere manieren worden geïnterpreteerd.

GHvD
11-1-2018


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#85505 - Kansrekenen - Iets anders