WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Botsing

Bij een botsing in de flank (midscheeps) tussen mij als fietser en een motor ben ik 14 meter verderop terechtgekomen. Ik weeg inclusief fiets 100kg, de motor inclusief berijder 300kg. Hoe is de theoretische berekening van de snelheid van de motor op het moment van de impact? De fiets reed langzaam.

Erik van Driesum
28-10-2014

Antwoord

Beste Erik,

Deze vraag is niet op basis van alleen theorie te beantwoorden. Een belangrijke factor waarover gegevens ontbreken, is de (effectieve) wrijvingskracht waardoor de fietser tot stilstand komt. Op spekglad ijs zou een zeer kleine beginsnelheid van de fietser al voldoende zijn om 14 meter af te leggen, op ruwe ondergrond moet de beginsnelheid hoger zijn.

De beginsnelheid van de fietser (en daarmee de bewegingsenergie net na de botsing) hangt weer af van de energie-overdracht van motor op fietser bij de botsing: welk deel van de bewegingsenergie van de motor wordt daadwerkelijk overgedragen aan de fietser? Ik heb hier geen idee van.

Gegevens over deze wrijving en mate van energie-overdracht kunnen alleen proefondervindelijk worden verzameld. Zonder gegevens hierover is geen schatting te maken van de bewegingsenergie van de motor vlak voor de botsing, en dus ook niet van de snelheid.

GHvD
29-10-2014


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#74197 - Anders - Ouder