WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 18 april 2024

Re: Vectoren en coordinaten

moet ik bij opgave a de vector AB in het negatieve gedeelte van het assenstelsel tekenen? want als ik eerst de punten uitteken, kom ik niet in het negatieve? want jij schrijft je gaat 3 naar links en 2 naar boven

jejej
11-11-2013

Antwoord

In een aantal reacties geef je aan dat je de tekening niet kunt maken, met enkele aanvullende vragen. Ik laat zien hoe je vraag b kunt aanpakken.

Het assenstelsel ziet er zo uit:

q71372img1.gif

Ik heb de vectoren AC en AD getekend. Je moet deze vectoren optellen. Hiervoor maak je een parallellogram zoals je in de figuur ziet. Je kunt ook zeggen: op de punt van vector AC teken ik eenzelfde vector als AD: evenwijdig en even lang. Andersom mag ook: op de punt van AD teken je eenzelfde vector als AC. In beide gevallen kom je in punt F terecht.

Je vroeg of je helemaal niet hoeft te rekenen met formules. Je moet de coördinaten van F wel berekenen, maar met de tekening zie je gelijk wat de formules zijn:
Je vroeg ook of vector AB in het gebied links van de y-as ligt. Het antwoord is: nee. Punt B ligt op de y-as, AB loopt van A naar B.

Maak je zelf de berekening af en probeer je zelf de tekening te maken voor vraag a en vraag c?

GHvD
11-11-2013


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#71372 - Lineaire algebra - 3de graad ASO