WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op woensdag 24 april 2024

Re: Normale verdeling

Van het gemiddelde naar (rechts) de eerste grens is toch 34%? Er was toch iets met mu - sigma. Ik snap niet hoe ik deze hele som moet berekenen en of ik er een plaatje voor de duidelijkheid bij moet tekenen.

yalda
29-9-2013

Antwoord

Hallo Yalda,

In het gebied tussen het gemiddelde $\mu$ en één keer de standaarddeviatie naar rechts (dus naar $\mu$+$\sigma$) vind je inderdaad 34% van de waarnemingen. In het gebied tussen $\mu$ en één keer $\sigma$ naar links vind je natuurlijk ook 34%. Deze gebieden samen zijn dus 68%.
In de opgave staat: 'minder dan 1 standaardafwijking van het gemiddelde'. Dit kan dan dus zowel naar links als naar rechts zijn, dan moet je beide gebieden beschouwen. Als ik de opgave goed begrepen heb, zou ik dus verwachten dat ongeveer 68% van de huishoudens een verbruik heeft dat binnen één keer de standaardafwijking van het gemiddelde.

Overigens dacht een andere beantwoorder dat het de bedoeling is dat je eerst het gemiddelde en de standaardafwijking van deze verbruikscijfers berekent om daarna de gevraagde schatting te maken. Als dat klopt, dan heeft deze vraag een heel andere bedoeling. Nu vraag ik mij dus af: zijn jullie in de klas bezig met het leren gebruiken van de vuistregels die ik eerder gaf, of zijn jullie bezig met het berekenen van gemiddelden en standaardafwijking door het invoeren van lijsten getallen? Graag hoor ik dit van je, om te voorkomen dat ik je een geheel verkeerde richting opstuur.

Ik begrijp niet wat je bedoelt met 'er was iets mis met mu - sigma'. Hopelijk kan je jouw probleem wat verduidelijken.

GHvD
29-9-2013


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#71018 - Kansverdelingen - Leerling bovenbouw havo-vwo