WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Re: Normale verdeling

heel erg bedankt voor uw antwoord, alleen geldt deze regel bijna altijd als je bij dit soort opgaven een window moet kiezen?

yalda
28-9-2013

Antwoord

Hallo Yalda,

Bij elke normaalverdeling gelden deze twee vuistregels:
  1. Wanneer je vanuit het gemiddelde één keer de standaardafwijking naar links en één keer de standaarddeviatie naar rechts gaat, dan is de oppervlakte tussen deze grenzen 0,68 (dus 68% van de waarnemingen ligt in dit gebied);
  2. Wanneer je vanuit het gemiddelde twee keer de standaardafwijking naar links en rechts gaat, dan is de oppervlakte tussen deze grenzen 0,95
Zie het plaatje hieronder.
q70999img1.gif

Onthoud dit goed, want hiermee kan je redelijke schattingen van de standaardafwijking of van een gemiddelde waarde maken wanneer je grenzen en een oppervlakte weet. Deze regels gelden altijd, wat je er ook maar mee wilt doen.

Bij het instellen van je venster is zo'n schatting belangrijk om te voorkomen dat het interessante deel van je plot buiten het venster valt. Wanneer je s of m grafisch moet berekenen, dan kies je XMIN altijd kleiner dan je schatting en XMAX groter. Kies liever wat te ruim dan te krap.

Bij deze schattingen gebruik je de functie NORMALCDF. De uitkomst is een kans, deze ligt tussen 0 en 1. Bij dit soort opgaven kan je dus altijd kiezen: YMIN=0 en YMAX=1. Hierover zou ik verder niet moeilijk doen.

GHvD
28-9-2013


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#70999 - Kansverdelingen - Leerling bovenbouw havo-vwo