WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 25 april 2024

Re: Vergelijking rechte evenwijdig met rechte

Nu ik het weet ok; maar ik zie dit echt niet.
Kan dit niet in de ruimte voorgesteld worden? Eventueel in een balk met 2 kruisende rechten?

Vanneste Diana
26-3-2013

Antwoord

Hallo,

Ik probeer de denkwijze in een 'stripverhaaltje' weer te geven:

In onderstaande figuur zie je een doosje, de lijnen a, b en c zijn ribben van deze doos. De gevraagde lijn d moet a snijden, dus d ligt zeker in een vlak door a. Ik heb enkele vlakken door a getekend. In de schuine vlakken kan je geen lijn vinden die evenwijdig is met c. Het enige vlak door a waarin wel een lijn te vinden is evenwijdig aan c, is het achtervlak van het doosje. Dat komt omdat het achtervlak evenwijdig is aan c. Vandaar dat je begint met een vlak zoeken dat door a gaat, en evenwijdig is met c.


q69965img1.gif


Je weet nu dat de gevraagde lijn d in het achtervlak van het doosje ligt, maar welke lijn is dat? Er zijn oneindig veel lijnen in het achtervlak die evenwijdig zijn met c (in dit voorbeeld: oneindig veel verticale lijnen). Om de juiste lijn te vinden, herhalen we bovenstaande denkstappen met lijn b, zie het plaatje hieronder.

q69965img4.gif

We zoeken een vlak door lijn b, want de gevraagde lijn d ligt in één van die vlakken. Ook nu vinden we maar één vlak waarin lijnen te vinden zijn die evenwijdig lopen met c: het verticale zijvlak van het doosje.

Samengevat (zie de figuur hieronder):
De gevraagde lijn d ligt:


q69965img3.gif

De snijlijn van het grijze en het groene vlak is de enige lijn die aan beide eisen voldoet, dus deze snijlijn is de gevraagde lijn d.

Is het hiermee duidelijker geworden wat de denkstappen betekenen?

GHvD
26-3-2013


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#69965 - Ruimtemeetkunde - 3de graad ASO