WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op maandag 29 november 2021

Waarom ik

gisteren was ik in de schuur aan het werk, ik had 2 buizen van staal recht afgezaagd, de buizen hebben een doorsnee van 12 cm en een lengte van 95 cm. 1 buis had ik rechtop op een vlakke betonvloer gezet, terwijl ik aan de andere buis aan het lassen was is de rechtopstaande buis omgevallen precies op mijn tenen, nu mijn vraag, waarom viel die buis om? hij was recht afgezaagd, en aangezien hij rond is kan hij alle kanten opvallen maar waarom met uiterste preciesie precies op mijn tenen waarvan er nu dus 2 gebroken zijn, ik heb 10 minuten op die plek gestaan. mijn vraag is hoe groot de kans is dat dit gebeurt. bij voorbaat dank.

henry huijpen
18-3-2011

Antwoord

Tja, voor een echt wiskundige berekening van die kans mis ik toch enkele gegevens, zoals: Hoe lang zijn uw tenen?
Waarom viel die buis om? Het lijkt me toch een tamelijk labiel evenwicht en de vloer is nooit helemaal vlak. Kunnen trillingen door uw handelingen, tocht of andere omstandigheden een rol hebben gespeeld?
Met formules voor oppervlak van een cirkel of ring (kwam het uiteinde van de buis op uw tenen of een punt ergens in het midden van de buis?)
moet er wel een schatting te maken zijn. Vergeet niet dat u waarschijnlijk twee voeten heeft waar die buis op zou kunnen vallen.
Ik neem aan dat u de formules voor oppervalk van een cirkel kent: opp.=pir2, waarbij in dit geval r=95 cm.
De omtrek van de cirkel is 2pi95, waarvan bijna 12 cm fataal kan zijn.
Dus een kans van 12/(2pi95).
Maar hoe vaak doet u dit soort karweitjes waarbij "gevaarlijke" voorwerpen om zijn gevallen? Ik neem aan dat het ook vaak goed is gegaan?
Ken u overigens de wet van Murphy?
Zie bijvoorbeeld: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Murphy
Groeten en beterschap,
Lieke.

ldr
22-3-2011


© 2001-2021 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#64553 - Kansrekenen - Ouder