WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op dinsdag 18 januari 2022

Archimedische veelvlakken

Hoi, ik ben bezig met het maken van een PO over veelvlakken. Ik ben nu bezig met de Archimedische veelvlakken en daarvan de de rombengroep. Ik had op een engelstalige site een stuk hierover gevonden, maar ik kom niet helemaal uit de vertaling. Er staat:
The following two solids are unusual in that they are not mirror symmetric; that is, there is a "left-handed" and a "right-handed" form of each. An object and its mirror image are enantiomorphs of each other. Solids which are not mirror symmetric are said to be chiral.
(BRON)

Ik zou dit vertalen met: De volgende twee lichamen zijn ongewoon omdat ze niet weerspiegelend symmetrisch zijn; dat betekent dat er een “linkshandige” en een “rechtshandige” vorm is voor beide. Een object en z’n spiegelbeeld zijn enantiomorphs van elkaar. Lichamen die niet weerspiegelend symmetrisch zijn, worden chiral genoemd.
Maar ik snap niet de woorden: enantiomorphs en chiral.. en wat bedoelen ze met weerspiegelend symmetrisch en links en rechtshandig?
Ik hoop dat je mij kan helpen!

Karin
31-12-2002

Antwoord

'Wat wordt bedoeld met "weerspiegelend" symmetrisch ?'.
Ik zou liever spiegelsymmetrisch zeggen, of gewoon symmetrisch ipv het Engelse "mirrorsymmetric". Een object is symmetrisch als het er in de spiegel net zo uitziet. Een letter A is gespiegeld weer een A. Het woordje 'bob' wordt in de spiegel 'dod'. Een rechterschoen ziet er in de spiegel uit als een linkerschoen en een rechterhand als een linkerhand. Een hand is dus niet spiegelsymmetrisch.

Zulke dingen, waarvan er een linker- en een rechter exemplaar zijn noemen we chiraal (van het Griekse woord voor hand). Het ene exemplaar is dan de enantiomorfe van de andere, bijvoorbeeld de linkerhand is de enantiomorfe van de rechterhand en omgekeerd. Het woord enantiomorf komt ook weer uit het Grieks: 'enantio' is tegenover, en 'morf' is vorm, dus wat je tegenover je ziet in de spiegel. Als jij je scheiding links hebt, zie je in de spiegel tegenover je iemand (je enantiomorfe zelf) met de scheiding in het haar rechts.

Het is heel belangrijk de betekenis ( en de herkomst ook als dat kan) van de woorden die je tegenkomt te kennen. Dus het is heel verstandig zulke vragen te stellen.
Groeten en succes in 2003.

JCS
1-1-2003


© 2001-2022 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#6242 - Ruimtemeetkunde - Leerling bovenbouw havo-vwo