WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op zaterdag 20 april 2024

Re: Grafieken x en y-as

Hoi dank je voor jullie antwoord!
Mijn erste en laatste vraag zijn nu ok. Maar toch begrijp ik mijn 2de vraag nog niet goed. Sorry :-s

Timo
17-8-2009

Antwoord

Beste Timo,

Bij een functie druk je de ene grootheid uit "in functie van" de andere. De eerste noemen we ook wel de "afhankelijke variabele" (y, die volledig bepaald wordt door de andere), de tweede de "onafhankelijk variabele" (x). Welke precies de afhankelijke is en welke de onafhankelijke kan je wiskundig soms kiezen. Vaak ligt een logische keuze wel voor de hand, door de betekenis of fysische interpretatie van de grootheden. Zo zou het in mijn vorig voorbeeld wel kunnen, maar meestal niet erg zinvol zijn, om de tijd te tonen (y-as) als functie van de wereldbevolking (x-as).

Welke grootheid je waar moet tekenen hangt af van je functie of van hoe de opgave geformuleerd is. Als dat zuiver wiskundig is van de vorm: "maak de grafiek van de functie met voorschrift y = x2", dan is het duidelijk wat waar hoort. Als het van een fysisch vraagstuk afkomstig is, moet je je afvragen welke grootheid je in functie van welke andere wil laten zien. Soms zit dat ook in de formulering ("zet grootheid A uit in functie van grootheid B"...).

Als het niet helemaal duidelijk is, probeer dan even preciezer aan te geven wat je niet snapt, of wat voor opgaven je hierover krijgt.

mvg,
Tom

td
17-8-2009


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#59965 - Vlakkemeetkunde - 1ste graad ASO-TSO-BSO