WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op woensdag 29 september 2021

Re: Differienteren naar logaritme

Oke het begint een beetje te dagen...
Maar als ik dan naar een eenvoudige som kijk gaat het weer mis:
f(x)= 2x(2x-1)Ik doe het dan als volgt:
f'(x) = 2x (2x-1)∑2
Maar het antwoord is:
2x∑(2+(2x-1)∑ln(2)
Welke stap doe ik nou verkeerd?
Alvast bedankt weer!

mariek
21-1-2009

Antwoord

Er staat dus f(x)=2x∑(2x-1).
Dit is van de vorm f(x)=g(x)∑h(x), g(x)=2x en h(x)=2x-1
Dus met de productregel: f'(x)=g'(x)∑h(x)+g(x)∑h'x)
Invullen levert: f'(x)=ln(2)∑2x∑(2x-1)+2x∑2
Breng nu 2x buiten haakjes en je krijgt:
f '(x)=2x(ln(2)∑(2x-1)+2)

Zie ook Rekenregels voor het differentieren

hk
21-1-2009


© 2001-2021 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#58040 - DifferentiŽren - Cursist vavo