WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Afstudeeronderzoek met onbekende populatie

Ik ben bezig met een afstudeeronderzoek.
Ik ga een enquete houden die de betrekking heeft op alle particuliere beleggers in Nederland.
Hierover zijn geen cijfers bekend (we weten dus NIET hoeveel mensen dit in totaal zijn.)

Er is een bekende Nederlandse site die veel wordt bezocht door particuliere beleggers. Deze site brengt een nieuwsbrief uit, aan ongeveer 6000 mensen. Het is niet zeker dat dit allemaal particuliere beleggers zijn, dat zal moeten blijken uit de enquete.

Onder deze mensen (nieuwsbrief ontvangers) wil ik een enquete verspreiden om zo hopelijk iets te kunnen zeggen over alle particuliere beleggers in vastgoed in Nederland.

Hoe groot is nu de populatie? Naar hoeveel van de 6000 mensen moet ik de enquete sturen? Hoeveel serieuze respons heb ik nodig?
EN hoe betrouwbaar zal mijn onderzoek dan nog zijn?

Bedankt!
(meer info nodig, laat het aub weten)

Julianne
14-5-2007

Antwoord

Je populatie bestaat uit de 6000 ontvangers van de nieuwsbrief (of niet soms??). Dat zijn er veel. Je mag bij benadering dus uitgaan van een (grote) oneindige populatie. M.a.w. met die populatiegrootte hoef je geen rekening te houden bij het bepalen van je respons. Volgens formules hier op de site en ook in boeken heb je in de standaardsituatie dan een respons nodig van ongeveer 400. Dan zou ik zeker 2000 (uitgaande van 20% respons) mensen een enquete sturen. Tja die betrouwbaarheid, daar kan je pas iets over zeggen als je alles weer terug hebt.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
16-5-2007


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#50768 - Steekproeven - Student hbo