WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Herwegen van meerdere variabelen in SPSS

Hallo,

Ik wil graag mijn steekproef representatief maken op de variabelen geslacht, functie en sector. Omdat de verdeling enigszins scheef is ten opzichte van de populatie wil de factoren herwegen in SPSS.

Nu weet ik hoe ik 1 variabele kan herwegen (via data weight cases),

maar hoe herweeg ik meerdere variabelen in 1 document in SPPS (versie 13)?

Laura
8-5-2007

Antwoord

Allereest moet ik je de herweging van meerdere variabelen in algemene zin afraden. Ik vraag me ook af of dat uberhaupt nodig is. Het kan wel met twee variabelen (meer is bijna niet te doen).
Wat je dan moet doen is (aannemend dat beide variabelen onafhankelijk zijn) kijken naar alle combinaties van deze twee variabelen. Vervolgens moet je vaststellen welke percentages bij elk van de combinaties van de twee variabelen in de populatie horen en welke in de steekproef.
Let wel, wanneer je een variabele hebt met 3 antwoordmogelijkheden en eentje met 4 dan krijg je 3x4 =12 herwegingsregels. Volgens mij kan het niet eenvoudiger in SPSS.
Ik heb zelf nog nooit megemaakt dat een dubbele herweging noodzakelijk was. Meestal win je er niet veel mee. Als responsverhouding bij een variabele maar enkele procenten afwijkt van de populatieverhoudingen zou ik zeggen: leave it.
Je mag die verschillen op basis waarvan je zou willen herwegen concreet overigens best een keer laten zien. Dan wil ik er nog wel eens naar kijken.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
11-5-2007


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#50653 - Statistiek - Student hbo