WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op zondag 28 april 2024

Driehoeks distributiecurve

Bij het berekenen van meetonzeerheid passen we naast de normale distributie eveneens de distributiecurve in driehoeksvorm toe. Ik ben doende om onze ganse meetonzekerheid uit te diepen ( toepassen is één zaak maar ik wens ook te begrijpen wat ik toepas ! ) Voor het ogenblik zit ik helemaal vast bij het berekenen van de variantie in dat driehoeksgeval. Indien a en b de twee basisuiteinden zijn van de distributie en c de waarde bij de top van de driehoek ( allen waarden op de X-as )dan is de variantie :
( a2+ b2+c2-ab-bc-ca ) / 18. Maar hoe komt men tot dat resultaat ?
Beste dank bij voorbaat

Vanden Borre Karel
28-11-2006

Antwoord

Kijk naar de definitie van de variantie van een stochast X: de verwachting van het kwadraat van X-EX, of neem de karakterizering: EX2-(EX)2.
Hoe dan ook je moet de dichtheidsfunctie opstellen; die bestaat uit twee stukjes lineaire functie: tussen a an (a+b)/2 groeit hij van 0 naar c en tussen (a+b)/2 en b daalt hij weer van c tot 0, buiten het interval (a,b) geldt f(x)=0. Je moet nu de integraal van x2f(x) over heel R (en dus alleen maar van a tot b) uitrekenen, dat geeft EX2, en ook die van xf(x), dat geeft EX. Netjes uitwerken geeft het antwoord.

kphart
9-12-2006


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#47836 - Kansverdelingen - Iets anders