WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op zaterdag 20 april 2024

Gebruik differentiaalvergelijkingen

Ik moet een PO maken en daarvoor wil ik graag weten waar differentiaalvergelijkingen voor gebruikt worden. In het dagelijks leven.
bvd

lieke
13-6-2006

Antwoord

Beste Lieke,

Je kunt Wiskunde en het dagelijks leven eens bekijken voor een algemeen beeld, maar dat zal het niet over differentiaalvergelijkingen specifiek gaan.

Het is natuurlijk niet zo dat we in het "huis,tuin,keuken"-gebeuren differentiaalvergelijkingen gebruiken, 'het dagelijkse leven' is dan ook nogal vaag. Wat we wél kunnen stellen is dat differentiaalvergelijkingen zeer concrete toepassingen hebben in andere vakgebieden die een meer rechtstreeks verband met het dagelijks leven hebben.

Heel vaak gaat het over een grootheid 'X' waarvan we de verandering bekijken in de tijd, de veranderlijke is dan t. We kunnen ook veranderingen in de ruimte bekijken, de veranderlijken zijn dan coördinaten (x,y in een vlak bijvoorbeeld).

Veel voorbeelden vind je terug in de natuurkunde omdat heel veel verschijnselen beschreven kunnen worden met differentiaalvergelijkingen: transport (van warmte, energie, massa, ...), nucleair verval (halfwaardetijd enz),...

In de chemie zit het ook vol differentiaalvergelijkingen, bijvoorbeeld de snelheid waarmee bepaalde reacties verlopen, dit heet 'kinetiek'. Ook hier beschouwen we weer veranderingen in de tijd, bijvoorbeeld concentraties.

Om dan ook maar iets over biologie te zeggen: de verandering van een populatie (opnieuw in de tijd) kunnen we ook hiermee beschrijven.

Of, zie bijvoorbeeld een toepassing uit de economie

mvg,
Tom

Zie ook Toepassingen van differentiaal vergelijking

td
15-6-2006


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#45916 - Differentiaalvergelijking - Leerling bovenbouw havo-vwo