WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op woensdag 22 september 2021

Binaire codes

Wat zijn alle binaire codes die er bestaan? Wat zijn de belangrijkste? Ik ken er maar 4 (en dan weet ik niet eens of dit goede binaire codes zijn), dit zijn de volgende 4: Het binaire stelsel, het brailleschrift, de morse-code (het morse-alfabet) en de streepjescode).
En waarom kunnen ze binaire codes genoemd worden?

Arnoud
26-3-2006

Antwoord

Hallo Arnoud,
bij binaire codes wordt informatie gecodeerd slechts 2 ('bi') tekens, zoals bijvoorbeeld de 0 en 1 in het binaire talstelsel, maar ook de AAN en UIT voor een lichtschakeling. Er is geen 'tussenwaarde' mogelijk.
Door een aantal tekens op een bepaalde manier te ordenen kan je verschillende gegevens weergeven, zoals 10 (binair) = 2 (decimaal) en 100 (binair) = 4 (decimaal).

Belangrijk bij het coderen van informatie is dat de oorspronkelijke boodschap uit de teken-reeks te destilleren is, anders wordt het een beetje lastig te bepalen wat de codeerder precies bedoeld heeft.

Voor het binaire talstelsel gaat dit laatste punt duidelijk op: bij elk binair getal hoort slechts 1 decimaal getal (alhoewel dit eigenlijk in de dagelijkse computer-praktijk nog wel afhankelijk is van het bereik van je talstelsel, maar daar gaat je vraag, denk ik, niet over)
Voor de andere codes die je noemt kan je dat zelf nagaan: zijn de reeksen punten en strepen bij morse altijd op één manier terug te herleiden, of heb je dan eigenlijk nog andere 'tekens' nodig?
Er valt over dit onderwerp nog veel meer informatie te vinden op internet, even googelen met 'binaire code'!

Emma
27-3-2006


© 2001-2021 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#44539 - Getallen - Leerling bovenbouw havo-vwo