WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op dinsdag 17 mei 2022

Re: Het oplossen van gebroken vergelijkingen

hi Tom ,de groeten van mijn zus sharon en zij bedankt voor de hulp
x(x-1)=x(x2+2x+3 = x2-x=x3+2x2-3x
x-1=x2-2x+3=-x+2-X2 ==x2+x-2
=(x-1)(x+1)= x=-2 en x=1
b)(6z+12-2z2-2z2-6)/(z2+5z+6)
z= 3

als dit invul in de vergelijking dan klopt het niet
misschien kun je effe kijken en vertellen wat ik verkeerd doe
bedankt en groeten
sam

sam
9-1-2006

Antwoord

Beste Sam,

Je hebt het nogal onzorgvuldig opgeschreven!
In de eerste regel staat er op het einde "+3", maar na vermenigvuldiging met x maak je er "-3x" van, waar komt dat minteken vandaan? Bovendien heeft een vergelijking twee leden, houdt die ook samen en maak geen ketting van gelijkheiden, dan klopt het niet meer.

Ga nu eens verder van: x2-x = x3+2x2+3x

Voor de tweede, je begint daar met een grote breuk die trouwens al niet meer hetzelfde is als de oorspronkelijke opgave uit je eerste vraag, dus dat is ook al niet echt duidelijk. Hoe kom je trouwens opeens aan z = 3?

Het is misschien handig als je de opgaven eens duidelijk doorgeeft en laat zien wat je precies geprobeerd hebt. Let wel op met haakjes en gebruik steeds een nieuwe regel als je iets aan je vergelijking verandert.

mvg,
Tom

td
9-1-2006


© 2001-2022 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#42803 - Vergelijkingen - Leerling bovenbouw havo-vwo