WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op maandag 6 mei 2024

Binomiaaltoets / Chi-kwadraattoest / Variantieanalyse / ???

Beste Wisfaq,

Ruim 1000 respondenten hebben in een vragenlijst op een 5-puntsschaal kunnen aangeven hoeveel behoefte ze hebben aan een scala van producten. Op basis van de antwoorden 'veel behoefte aan' (categorie 1) en 'behoefte aan' (categorie 2) is een top 10 bepaald van producten waar men de meeste behoefte aan lijkt te hebben. Nu ben ik benieuwd in hoeverre achtergrondkenmerken van de respondenten (bv. geslacht, leeftijd, opleidingsniveau) van invloed zijn op de behoefte aan deze 10 producten. Hoe pak ik dit aan?

Mijn ideeen hierover zijn als volgt.
Binomiaaltoets: ik zou bv. kunnen nagaan welk percentage van de respondenten die (veel) behoefte hebben aan product X van de top 10 'man' is en welk percentage 'vrouw' en deze percentages via een binomiaaltoets kunnen vergelijken met de percentages 'man' en 'vrouw' uit mijn steekproef.

Chi-kwadraattoets: ik zou via een chi-kwadraattoets kunnen nagaan of er verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen als het gaat om de antwoordcategorieen "1+2" versus "3+4+5" met betrekking tot product X van de top 10.

Variantieanalyse: als ik veronderstel dat de mate van behoefte aan product X opgevat kan worden als een interval variabele (hoewel dit strikt theoretisch onjuist is) zou een variantieanalyse toegepast kunnen worden. Voordeel van deze methode is dat alle achtergrondkenmerken van de respondenten (9 in totaal) in 1 analyse meegenomen kunnen worden en dat ook naar (1e orde) interacties gekeken kan worden. Hoe het met interacties zit bij de twee eerstgenoemde methoden weet ik niet.

Hebben jullie enig idee welke van bovenstaande methoden het meest geschikt is om een antwoord te vinden op mijn onderzoeksvraag? Of weten jullie een betere methode?

Ik ben benieuwd!

CvD
13-4-2005

Antwoord

Geen makkelijk verhaal, ik probeer even mee te denken, maar het antwoord moet ik schuldig blijven.

Behoefte ja/nee. Jouw vraag is of dat afhankelijk is van leeftijd, geslacht, sociale klasse. Voor elk van de top 10 producten apart komt daar misschien wat uit.

Een chi-kwadraat toets kan wel maar inderdaad neem je dan geen interactie mee.
Variantieanalyse (met leeftijd erbij) lukt niet. Bij variantieanalyse moet namelijk de AFHANKELIJKE variabele een interval-ratio meetniveau hebben. En leeftijd is in deze context altijd de onafhankelijke variabele.

Misschien kun je een chaid analyse gebruiken wanneer die leeftijd in klassen ingedeeld worden. Maar ook dat hangt af van de structuur die in je data zit.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
22-4-2005


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#36710 - Statistiek - Student universiteit