WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 2 mei 2024

Kansrekenen met Belgische nummerplaten

De Belgische nummerplaten bestaan uit drie letters gevolgd door drie cijfers. Omwille van de mogelijke verwarring met cijfers worden de letters O en I niet gebruikt.Bij de aankoop van een pak koffie van 1 kg krijgt men gratis een kopje. Zo'n kopje bestaat in 4 kleuren: geel, blauw, rood of wit. Iemand heeft 4 pakken koffie gekocht.Kunnen jullie me helpen bij het oplosssen van deze kansvraagstukken?

steph
6-4-2005

Antwoord

1.
De eerste 3 letters kan je kiezen uit 243 mogelijkheden. Het eerste cijfer kan je kiezen uit 10, voor het tweede dan uit 1 (die is dan hetzelfde als het eerste cijfer) en voor het derde cijfer uit 9 mogelijkheden. Daarna nog even vermenigvuldigen met mogelijke rangschikkingen van 2 dezelfde cijfers... dat kan op 3 manieren... dus 27 mogelijkheden om 3 cijfers te kiezen... dus?!

2.
Voor het eerste kopje kan je kiezen uit 4 mogelijkheden, het tweede uit 1, de derde uit 1 (de eerste drie kopjes zijn dezelfde kleur) en de vierde uit 3. Daarna nog even vermenigvuldigen met het aantal rangschikkingen van 3 dezelfde kleuren... dat kan op 4 manieren..
Daarna delen door het totaal aantal mogelijke rangschikkingen. Dus!?

WvR
6-4-2005


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#36403 - Statistiek - Student universiteit België