WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op zondag 28 april 2024

Poincaré Hyperbolic Disk

Ik heb zo ongeveer het hele net afgezocht naar wat duidelijke informatie over de wiskunde achter de cirkellimiet-prenten van Escher. Ook al jullie vragen en links helpen niet. Zouden jullie het in het Nederlands en duidelijk uit kunnen leggen wat de Poincaré Hyperbolic Disk nou precies inhoudt? Alvast bedankt!!!

Amanda
4-1-2005

Antwoord

Je lijkt op die man die op een avond z'n horloge verloren is en zoekt onder het licht van een lantarenpaal. Niet omdat hij daar z'n horloge verloren is, maar omdat hij anders niets ziet.

Gewoon even naar MATHWORLD en je hebt 't. Wel in het Engels, maar voor een bovenbouwleerling mag dat het probleem niet zijn. Op Vertalen van Engelse wiskundetermen kan je een lijstje met de vertaling van belangrijke Engelse termen vinden. Dat is dan meteen een mooi leermoment... De wiskunde wordt er echter niet eenvoudiger door, dus weet waar je aan begint!

Kijk ook op Hyperbolische Meetkunde met herhaalde spiegeling (op pag. 7) in de zijden van een gelijkzijdige driehoek waarvan de hoekpunten oneigenlijke punten zijn ('Escherisch').

Zie Poincaré Hyperbolic Disk [http://mathworld.wolfram.com/PoincareHyperbolicDisk.html]

WvR
4-1-2005


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#32031 - Wiskunde en kunst - Leerling bovenbouw havo-vwo