WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Vierkleuren probleem

Wij moeten een praktische opdracht maken over het vier kleuren probleem maar dan niet over de ladkaart die al op deze site is te zien maar over een vierkant die onderverdeeld is in rechthoekige balken die in elkaar sluiten en naarmate we dichter bij het midden van het vierkant komen worden de balken ook steeds korter en in het midden zit een kleiner vierkant. Wij kunnen het vierkant inkleuren met 5 kleuren maar met vierkleuren lukt ons niet, weten jullie misschien of het lukt met vierkleuren en hoe moet dat dan? alvast bedankt.

jojanneke feenstra
13-5-2002

Antwoord

Ik neem aan dat je hebt over dit plaatje:

q3122img1.gif

Op Landkaarten kleuren staat bij deze tekening: 'Hieronder zie je "een landkaart" waarbij het aantal kleuren niet zo snel te bepalen is zie je hieronder. Probeer maar eens.'. Dat laatste is een veeg teken... niet zo snel betekent hier: moeilijk! en 'probeer maar eens' duidt op de mogelijkheid dat het niet zeker is dat het je lukt...

Misschien kan je op de site AANSLUITINGSPROJECT TUE - VO zelf vragen stellen, dus probeer het maar eens daar... De tekening hierboven lijkt me typisch een voorbeeld van een kritisch voorbeeld. Leuk voor een regenachtige zondagmiddag. Het idee is dat het met vier kleuren moet kunnen... dat is zeker! Maar doe het maar eens!

Dus om antwoord te geven op de vraag: ja, het moet met vier kleuren kunnen. Hoe doe je dat? Net zo lang prutsen tot het gelukt is... of vraag een hint op de bovengenoemde site.

Zie Four-Color Theorem [http://mathworld.wolfram.com/Four-ColorTheorem.html]

WvR
13-5-2002


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#3122 - Bewijzen - Leerling bovenbouw havo-vwo