WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Waar moet ik beginnen

Hallo,

Ik heb denk ik een beetje de verkeerde volgorde gekozen voor de opzet van mijn afstudeerscriptie (universiteit). ZOnder er verder bij na te denken (betrouwbaarheid, validiteit, steekprof etc) heb ik mijn enquete gestuurd aan 1450 nederlandse ondernemingen, geselecteerd op branche aan de hand een indeling van de kamer van koophandel, en op aantal medewerkers, namelijk meer dan 50. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een door de universiteit beschikbaarhesteld database (REACH (Review and Analysis of Companies in Holland) is een financiële database met zoek- en analyse software en gegevens van de Kamers van Koophandel en Elsevier BedrijfsInformatie). HIeruit zijn dus 1450 ondernemingen uitgekomen die voldeden aan bovengenoemde criteria.
Momenteel heb ik 146 ingevulde vragenlijsten teruggekregen.

Mijn vraag is eigenlijk wat moet ik nu met die termen, betrouwbaarheid, validiteit, steekproef etc en hoe zit het met de verdere verwerking van de 146 ingevulde vragenlijsten, hoe moet ik die behandelen, zijn dit er wel voldoende?Of is het zaak dat er meer moet proberen binnen te halen?

Ik hoop dat u mijn hiermee kunt helpen, voordat mijn hele afstuderen in de soep gaat lopen. Of mij eventueel kunt verwijzen naar een boek dat geschikt is voor beginnende enqueteurs?

Met vriendelijke groet,

een bijna wanhopige studente

Momenteel

paula mostert
25-10-2004

Antwoord

Zonder er verder bij na te denken (betrouwbaarheid, validiteit, steekproef etc) heb ik mijn enquete gestuurd aan 1450 nederlandse ondernemingen, geselecteerd op branche aan de hand een indeling van de kamer van koophandel, en op aantal medewerkers, namelijk meer dan 50.

Mag er van je verwacht worden dat je veel meer dan deze 1450 enquetes weg zou sturen?? Ik vind van niet, de kosten van een onderzoek vormen ook een factor om rekening mee te houden. Het kan geen kwaad om die kosten (in geld en tijd) eens te schatten en te vermelden.
Goed je respons valt dan dus wat tegen...... en nu ?? opnieuw bedrijven gaan benaderen ?? Dat kan op twee manieren, namelijk nieuwe bedrijven zoeken (maar die zijn er niet meer) met het nadeel dat je onderzoek weer weken vertraagd wordt of bestaande bedrijven nabellen waarbij je te maken krijgt met de vraag waar die enquetes dan gebleven zijn.
Dat laatste is erg duur, tijdrovend en levert nauwelijks iets op.

Dus raad ik je aan om naar je huidige respons van 146 te kijken waarbij je wel moet bedenken:
- Is de respons wel representatief op belangrijke kenmerken ?
- Percentageschattingen voor de populatie zullen behoorlijk onnauwkeurig zijn. Je moet in het ergste geval rekenen op een tweezijdige afwijking van 1,96·√(0,5·0,5/146) = 0,08 (8% naar beide kanten).
- Andere technieken zoals chi-kwadraat analyses, regressietechnieken etc. zullen doorgaans wel werken.

Gewoon beginnen met de analyse dus......

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
29-10-2004


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#29047 - Steekproeven - Student universiteit