WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 19 april 2024

Re: Modulor van le Corbusier

De blokkendoos is door medewerkers van Dom van der Laan gemaakt. Volgens mij is er een exemplaar in het bezit van het klooster der Benedictijnen in Oosterhout (NB).
Groet,

avm de caluwe
12-8-2004

Antwoord

Zoeken op Internet op Dom van der Laan of op Plastisch getal levert inderdaad wel het een en ander op. Bijvoorbeeld dit:

Bossche School (1945 - 1970)

Stroming rond priester en architect Dom van der Laan (1904-1991), die het Plastisch getal introduceerde. Deze verhoudingsleer ontwikkelde hij door verheffing van de wiskundige formule van de Gulden Snede tot de derde macht. Hij ontwikkelde een soort blokkendoos, 'morphotheek', waarin deze verhoudingen tot uitdrukking komen. Daarnaast is een belangrijk kenmerk dat de gebouwen sober zijn vormgegeven, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van beton en baksteen. Een reeks kerken en kloosters uit de vorige eeuw in Zuid Nederland zijn volgens deze stijl gebouwd.

bron
Deze morphotheek wordt nog steeds gemaakt door meubelmakerij Jan Malschaert te Deventer. De kist zelf is van kersenhout en de blokjes iepen, 8 maten in 3 dimensies geeft 512 blokjes.

Mooi... bedankt.

Zie Meubelmakerij Jan Malschaert [http://www.meubelmakerijjm.nl/]

WvR
12-8-2004


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#26562 - Fibonacci en gulden snede - Docent